Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - open club - evenementen
 Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - Open club - Evenementen 

Uniek Sporten Uitleen in de Achterhoek

Lees verder

Elke Achterhoeker moet mee kunnen doen en plezier kunnen beleven aan sporten en bewegen. Juist ook voor wie deelname aan sport en bewegen (nog) niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door een fysieke beperking. Die sporters kunnen drempels ervaren omdat zij bijvoorbeeld geen passend sporthulpmiddel hebben om een sport uit te kunnen voeren. Daarom bestaat de Uniek Sporten Uitleen, via dit loket kunnen inwoners een sporthulpmiddel in bruikleen nemen om een sport uit te proberen.

Sinds mei 2023 zijn er sporthulpmiddelen, zoals een handbike of sportrolstoel, te leen. Door deze hulpmiddelen uit te lenen proberen we de drempels om te sporten en bewegen weg te nemen. Door een breed sportaanbod en sporthulpmiddelen, kunnen de sporters uiteindelijk een sport kiezen die het best bij ze past. De Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een uitleenservice. De sporter krijgt ook advies over het hulpmiddel, het gebruik ervan en het vervolgtraject bij eventuele aanschaf. Tijdens de leenperiode wordt het sporthulpmiddel op maat afgesteld én is er technische ondersteuning beschikbaar.

Doel van de Uniek Sporten Uitleen

We streven met Uniek Sporten Uitleen meerdere doelen na:

  • We willen ervoor zorgen dat mensen een sport kunnen ontdekken en het sporthulpmiddel rustig kunnen uitproberen, zodat ze weten of dit daadwerkelijk past bij hun (fysieke) situatie.
  • Aanschaf van een eigen sporthulpmiddel, via een aanvraag bij de gemeente, kan beter onderbouwd worden. Zo wordt het gemeentegeld (in de vorm van bijvoorbeeld een PGB) beter besteed.
  • Met het sporthulpmiddel kunnen sporters ook individueel aan hun conditie werken en/of ervaren wat bewegen fysiek en metaal met je doet. Dit maakt de uitleen ook geschikt voor mensen met een beperking en een beweegachterstand, die niet zo snel de stap durven te zetten naar een sportvereniging. Ze kunnen dan eerst oefenen, om vervolgens door te stromen naar een vereniging.

Samenwerking & meer informatie

De Uniek Sporten Uitleen wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met de 8 Achterhoekse gemeenten en Fonds Gehandicaptensport (Uniek Sporten).

Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag: unieksporten.nl/uitleen of neem contact op met Suzanne Spexgoor.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht