Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - open club - evenementen
 Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - Open club - Evenementen 

Hoe staat het ervoor in de Achterhoek?

Lees verder

Elk jaar verzamelt Achterhoek in Beweging de belangrijkste en meest actuele cijfers op het gebied van sport en bewegen in onze regio. Het is namelijk belangrijk om onze inspanningen te monitoren en te evalueren, zo zien we waar nog kansen en verbeterpunten liggen. We maken hierbij gebruik van onderzoek door Laura Jonker en landelijke bronnen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de cijfers van dit jaar laten zien dat het goed gaat met sporten en bewegen in de Achterhoek. Acht op de tien Achterhoekers voelen zich gezond. Daarnaast ervaren we ook minder vaak stress dan het landelijke gemiddelde.

Het verenigingsleven in cijfers

In vergelijking met de Nederlandse bevolking zijn we relatief vaak lid van een sportvereniging. In de Achterhoek is 30% lid bij een sportvereniging versus het landelijke gemiddelde van 24%. Vooral onze jeugd tot 24 jaar weet de weg naar sportverenigingen te vinden. Er zijn in onze regio dan ook veel sportaccommodaties en verenigingen. Bijkomend voordeel, die zijn ook nog eens financieel gezond én staan open voor samenwerkingen met andere partijen. Zodat we een beter en breder sport- en beweegaanbod kunnen ontwikkelen voor alle Achterhoekers.

Meer Achterhoekers zullen moeten voldoen aan de beweegrichtlijn

Natuurlijk liggen er ook nog kansen voor sport en bewegen in onze regio. Net als in de rest van Nederland voldoet 53% van de inwoners aan de beweegrichtlijn. Dit percentage zien we graag stijgen, zodat meer Achterhoekers voldoen aan die richtlijn. Ook hebben Achterhoekers iets vaker overgewicht dan gemiddeld in Nederland (17% versus 15%). Daarom blijft Achterhoek in Beweging zich samen met haar partners inzetten om alle Achterhoekers uit te dagen om in beweging te komen. De resultaten van deze inspanningen blijven we natuurlijk monitoren.

Naast een beeld van de Achterhoek als regio zijn er ook beelden per Achterhoekse gemeente. Zo zijn heel specifiek per gemeente de cijfers in kaart gebracht.

Gebruikte bronnen:

  • Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, 2020
  • KISS gegevens van NOC*NSF, 2023
  • Monitor Unieke sporters Achterhoek, 2022
  • Factsheet Kenniscentrum Sport en Bewegen, 2023
  • Achterhoekse sportaanbiedersmonitor, 2020; 2022
  • Databestand sportaanbod van het Mulier Instituut, 2020; 2022
  • Gezondste Regiopeiling Achterhoek, 2021

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht