Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - open club - evenementen
 Gezonde jeugd - Vitaal ouder worden - Uniek Sporten - Vitale medewerkers - Talentontwikkeling - Open club - Evenementen 

De kracht van regionaal samenwerken uitgelicht op het GALA-congres

Lees verder

Tijdens het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord)-congres van 17 mei leidde Achterhoek in Beweging samen met Menzis een inspirerende sessie over sport & bewegen als middel voor een betere samenleving. Het nieuwe Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sportstaat in teken van “Samen gezond, fit en veerkrachtig…”. Dit zijn mooie beloften op papier, maar hoe krijg je dit gedaan in de praktijk?

Hoe krijg je alle Achterhoekers in beweging?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, daar hebben we het antwoord niet op. Werken aan gezondheid en vitaliteit is niet voor alle inwonersvanzelfsprekend, voor sommigen is het echt een uitdaging. Des te belangrijker zijn:

  • een laagdrempelig aanbod;
  • een leefomgeving die uitnodigt om te gaan bewegen;
  • een sterk netwerk van partners met hetzelfde doel voor ogen: samen langer gelukkig en gezond leven in de Achterhoek.

Vooral het laatste punt is zeer van belang. Door integraal samen te werken hebben we meer slagkracht, kennis en kunnen we middelen efficiënter inzetten. Samen met gemeenten, zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, sportclubs en het bedrijfs leven werken we hard om elke Achterhoeker uit te dagen en (waar nodig) te ondersteunen richting een gezond en actief leven.

Verwondering over het noaberschap

De sessiedeelnemers raakten in gesprek met Nanda de Jong van Menzis en “onze” Suzanne Spexgoor over de krachtige aanpak om inwoners in beweging te krijgen. Ze lichtten voorbeelden uit zoals Fit Veur Altied, valpreventie, Uniek Sporten en de regionale samenwerking tussen Beweegmakelaars en Buurtsportcoaches. De deelnemers waren verwonderd over hoe het ‘naoberschap’ hieraan bijdraagt.  

We konden ons verhaal delen ter inspiratie, maar we raakten zelf ook volop geïnspireerd door andere voorbeelden in het land. Dus toch een beetje naoberschap door heel Nederland.  

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht